Gå til indhold

Forretningskultur

Forretningskulturen i Australien og New Zealand er en blanding af skandinavisk, britisk og i stigende grad amerikansk kultur.


Personlige kontakter er helt afgørende, og der bruges derfor meget tid på at etablere netværk. Beslutningsprocesser kan trække lidt ud, så man skal ikke forvente svar med det samme.

Australiere og newzealændere er kendt for deres venlighed. Når forretningerne er afsluttede, bliver omgangstonen gerne mere afslappet, og det er ikke usædvanligt, at man bliver inviteret ud privat og introduceret for den helt specielle og meget aktive udendørs livsstil, der dominerer de flestes hverdag.

Det vil være et plus, hvis man sætter sig lidt ind i de dominerende sportsgrene som tennis, australsk fodbold, rugby, golf og især cricket, for at kunne tale med om de emner, der optager mange.


Takt og tone

Takt og tone i Australien og New Zealand svarer i store træk til dansk etikette.

Forretningsfolk i Australien og New Zealand foretrækker direkte øjenkontakt. De er som oftest direkte og pakker ikke tingene ind, men det skal understreges, at omgangstonen kan være mere formel og konservativ end i Danmark. Troværdighed og ærlighed værdsættes.

Ved tiltale er det velanset at benytte høflighedsformen fra start, men ofte går man hurtigt over til tiltale ved fornavn. Det er normalt at udveksle visitkort under forretningsmøder. 

Påklædningen i Australien og New Zealand er mere formel og konservativ end i Danmark. Mænd er ofte klædt i jakkesæt, mens kvinder ofte ses i nederdel og jakke. Fredag er normalt afslappet, hvor påklædningen er mere uformel.


Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility i Australien og New Zealand svarer meget til holdningen i Danmark. Afstandtagen til børnearbejde og anden diskriminerende arbejdsadfærd prioriteres højt i Australien og New Zealand og gør sig gældende i alle aspekter i forretningslivet.


Samarbejdspartnere

Danske virksomheder oplever, at det er forholdsvist let at indgå  forretningsmæssige partnerskaber i Australien og New Zealand.

Forretningsfolk i Australien og New Zealand fokuserer ofte på facts frem for glorificering. Det kan derfor anbefales at undgå meget aggressive salgstaler. Produkt- og servicepræsentationer skal gerne indeholde både positive og negative aspekter af det produkt eller den service, som man tilbyder. Man kan desuden forvente at starte mødet med uformel småsnak for at bryde isen.  


Kontortider

Australien

Kontortiden er mandag til fredag fra 9 - 17.

Ekspeditionstiden for offentlige kontorer varierer, men de kan sædvanligvis kontaktes fra 9 - 17.

Der er normalt med lang frokostpause i Australien. Det kan derfor være svært at træffe folk mellem 12.30 og 14.

New Zealand

Kontortiden er mandag til fredag fra 8.30 - 17.

Ekspeditionstiden for offentlige kontorer varierer, men den er sædvanligvis meget længere end i Danmark. Kl. 9 - 16.30 er reglen, men man kan som regel ringe mellem 8.30 og 17.