Spring til indhold

Kørsel i Australien og New Zealand

Hvis du skal leje en bil i Australien eller New Zealand, har personbiler som regel automatgear mens firhjulstrækkere for kørsel på grusveje i Outbacken har manuelt gear.

Besøgende i Australien og New Zealand

Personer på midlertidigt ophold i Australien eller New Zealand skal have et internationalt kørekort eller en engelsk oversættelse af kørekortet for at kunne leje og/eller køre bil.

Du kan bestille et internationalt kørekort gennem den danske ambassade i Canberra eller ved et af de danske konsulater, men da det skal laves i Danmark, tager det ca. en måned, før det er klar til udlevering i Australien eller New Zealand. Derfor kan det bedst betale sig at få det internationale kørekort lavet i Danmark, inden du rejser. Vær opmærksom på, at et international kørekort ikke erstatter det almindelige kørekort, men er et bevis på, at du har ret til at køre bil. Derfor skal du huske også at medbringe dit almindelige kørekort til Australien og New Zealand.

Læs mere om international kørekort på følgende link: internationalt kørekort

Oversættelse af kørekort
Befinder du dig i Australien eller New Zealand og skal leje en bil og ikke kan vente en måned på et internationalt kørekort, kan ambassaden eller et af de danske konsulater udarbejde en oversættelse af dit kørekort mod et gebyr. Oversættelse af kørekort kategoriseres som "minor translations", og du kan se en oversigt over gebyrene her: Prod. no. 128 i Udenrigsministeriets liste over gebyrer

OBS: Ambassaden i Canberra tager kun imod kontanter og Generalkonsulatet i Sydney tager kun imod betaling med betalingskort (VisaDankort eller et australsk debit card) hvorimod alle andre repræsentationer i Australien og New Zealand tager imod kontanter.

Hvis du har mistet dit danske kørekort i udlandet og skal bruge det, inden du kan nå at modtage et nyt, kan du få tilsendt et midlertdidigt kørekort ved at kontakte Borgerservice. Borgerservice kan herefter fremsende det midlertidige kørekort til din emailadresse. Du kan læse mere om det midlertidige erstatningskørekort på her.

Bosiddende i Australien

For personer der har permanent opholdstilladelse i Australien, og som har været bosiddende her i mere end tre måneder, gælder det, at man skal have et lokalt kørekort fra den stat man bor i. Hver stat har sine regler om kørekort, og du skal derfor kontakte dit lokale kørekortkontor for information om udstedelse af lokalt kørekort.

Link til hjemmesider med information om anskaffelse af kørekort for hver stat finder du i links menuen forneden.

Bosiddende I New Zealand

For at køre bil i New Zealand skal man have et gyldigt dansk kørekort plus et gyldigt internationalt kørekort eller en oversættelse til engelsk af kørekortet.

Hvis man opholder sig i New Zealand i over 12 måneder, skal man have new zealandsk kørekort.
Et gyldigt dansk kørekort plus oversættelse eller internationalt kørekort kan efter ansøgning ombyttes med et new zealandsk kørekort.

Der kræves ikke teoretisk prøve af danske statsborgere med mindre man skal have konverteret et kørekort til lastbil, og man skal kun op til en praktisk køreprøve, hvis man har haft dansk kørekort i under 2 år.

Flere oplysninger findes på NZ Transport Agencys hjemmeside