Spring til indhold

Fiji

På disse sider finder du information om Fiji.

 
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Geografi

Hovedstad: Suva

Areal: 18.270km2

Indbyggertal: 905.949

Befolkning: Fijianere 51 pct., Indere 44 prc., Europæere 5 pct.

Sprog: Fijiansk, engelsk, hindustan

Religion: Anglikansk 52 pct., Hinduister 38 pct., Muslimer 8 pct., Ikke angivet 2 pct. 

Økonomi

BNI pr. capita: USD 4.400 

Vækst i BNP: 0,1 pct.  

Valuta: Fiji dollar (FJD)  

Valutakurs: DKK 3,19 pr. FJD 1,00 (november 2015)
 

Turisme og eksport af sukker er Fijis to største industrier. Turistindustrien står for ca. 30 procent af Fijis BNP og beskæftiger mere end halvdelen af befolkningen. Fijis turistindustri er vokset i det seneste årti, og er blevet en vigtig kilde til beskæftigelse, samt den største kilde til udenlandsk valuta.

Fiji er primært et landbrugssamfund med landbrug, dog er skovbrug og fiskeri også vigtige indtægtskilder. En række afgrøder der produceres er bl.a. sukkerrør, kokosolie, kakao og ingefær. Sukkerproduktionen beskæftiger over en fjerdedel af Fijis arbejdsstyrke. De vigtigste fremstillingsindustrier er forarbejdning af sukker og fisk.
 

Regering & Parlamentet

Statsoverhoved: Jioji Konusi Konrote

Regeringsleder: Voreqe Bainimarama

Udenrigsminister: Ratu Inoke Kubuabola

Indenrigspolitik

Fiji er en tidligere britisk koloni. Ved uafhængigheden i 1970 vedtog Fiji en konstitutionelt demokratisk styreform. Før militærkuppet i 2006 havde Fiji et parlament med to kamre bestående af Senatet og Repræsentanternes Hus og en regering ledet af en Statsminister.

Racediskrimination, politisk uro og militærkup er et vedvarende problem i Fiji. I slutningen af 1990´erne vandt en indisk statsminister valget, men det førte til optøjer og vold, og han blev afsat ved et kup efter blot et år. I Fijis seneste valg i 2006, var der håb om en demokratiseringsproces, men beslutningen førte til stærk politisk turbulens og et nyt militærkup. Ved militærkuppet overtog Epeli Nailatikau og blev dermed Fijis præsident. Den 10. april 2009 meddelte præsident Nailatikau at han havde ophævet Fijis forfatning fra 1997. 

Udenrigspolitik

Fiji er medlem af FN, Commonwealth og Pacific Islands Forum. Ydermere har Fiji også handelsmæssige og politiske forbindelser med Papua Ny Guinea, Salomonøerne og Vanuatu gennem Melanesian Spearhead Group. Fiji er også medlem af den bilaterale ACP- gruppe med tilknytning til EU. Fiji blev medlem af en almindelige overenskomst om told og udenrigshandel (GATT) i 1993, og er et aktivt medlem af World Trade Organisation (WTO). Efter militærkuppet i 2006 blev Fiji suspenderet fra Commonwealth.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind